Lüks Japon Arabaları

Onlarca yıl boyunca Japon otomobil üreticileri sürekli olarak tasarım ve konforun sınırlarını zorlayarak, zarafet ve gelişmişlik yayan araçlar ürettiler. Bu derlemede, yolları süsleyen, lüks ve performansa yeni standartlar getiren otomotiv işçiliğinin en güzel örneklerini ortaya çıkaracağız.

Yalnızca Japonların başarabileceği zarafete, performansa ve teknolojiye sahip bu arabalar. Avrupa ve Amerika’nın en iyileriyle kafa kafaya yarışabilecek arabalar. Bu lüks arabaların ardındaki yaratıcılığı ve sanatı kutlarken, Japon otomobil üreticilerini dünyanın şimdiye kadar gördüğü en lüks otomobillerden bazılarını yaratmaya iten tutkuyu takdir ederken bize katılın.

Nissan Cedric

Nissan Cedric (Japonca: 日産・セドリック, Nissan Sedorikku), Nissan tarafından 1960’tan beri üretilen büyük bir otomobildir. Daha sonra Nissan ailesiyle birleştirilen Prince Skyline ve Gloria ile rekabet ederek lüks ulaşım sağlamak için geliştirildi. Daha sonraki yıllarda, Nissan Skyline bir spor sedan/coupe olarak konumlandırılırken Nissan Gloria, Cedric’in sportif bir versiyonuna dönüştürüldü.

Japonya’da Cedric/Gloria serisi sevgiyle CedGlo olarak adlandırıldı ve bu uzun süredir devam eden seri nihayet Ekim 2004’te sona erdi ve yerini Nissan Fuga aldı. Geleneksel olarak taksi olarak kullanılan, Toyota Comfort ile rekabet eden Y31 serisi filo aracında Cedric adı halen kullanılmaktadır ve halen üretimdedir. Cedric’in birçok versiyonu boyunca, her zaman Toyota Crown’un ana rakibi olarak kabul edildi. Kapüşon süsü, Lincoln tarafından kullanılan baklava deseninden ilham aldı ancak yan yana iki dik açıyla değiştirildi.

1970’lerde kısa süreliğine diğer Japon rakiplerinin büyük sedanları piyasaya sürdüğü görüldü: Mitsubishi Debonair, Isuzu Statesman de Ville ve Mazda Roadpacer  ise General Motors-Avustralya ürünlerinden türetilmişti ve kısa ömürlüydü. 1985 yılında Honda, Japon otomobil üreticilerini lüks otomobil serisini güncelleme konusunda etkileyen Legend adlı rakibini Cedric’e tanıttı.

Cedric ismi, Frances Hodgson Burnett’in Küçük Lord Fauntleroy adlı romanındaki ana karakter Cedric’ten, dönemin Nissan CEO’su Katsuji Kawamata tarafından esinlenilmiştir.

Honda Vigor (Diğer adı ile Acura Vigor)

Honda Vigor (Japonca: ホンダ・ビガー, Honda Bigā), Honda Accord’dan türetilen birinci sınıf bir sedandır. Japonya’da 1981’den 1995’e kadar Honda Verno bayi ağı aracılığıyla satıldı ve Haziran 1991’den (model yılı 1992) 1994’e kadar Kuzey Amerika’da Acura Vigor olarak satıldı. İlk Vigor’lar, Accord’un daha lüks versiyonlarıydı ve Honda Legend’in gelişine kadar Honda’nın amiral gemisi olarak hizmet etti. 1989’da Vigor, benzersiz stili ve mevcut uzunlamasına beş silindirli motoruyla kendisini Accord’dan daha da farklılaştırdı ve Honda Clio bayilerinde bulunan Honda Inspire ile Vigor’un ikizi tanıtıldı.

Kuzey Amerika’da Acura TL ve Japonya’da farklı ağlar aracılığıyla satılan aynı araç olan Honda Sabre/Inspire ile değiştirildi.

Üçüncü nesil, beş silindirli Vigor, Japonya’da Japon varlık fiyatı balonu veya “balon ekonomisi” olarak bilinen dönemde geliştirildi.

Mitsubishi Debonair

Mitsubishi Debonair (Japonca: 三菱・デボネア, Hepburn: Mitsubishi Debonea), 1964 yılında Mitsubishi Motors tarafından Japon pazarında amiral gemisi binek aracı olarak hizmet vermek üzere tanıtılan dört kapılı bir executive sedandır. “Debonair” kelimesi nazik, nazik, tatlı, kaygısız veya soğukkanlı anlamına gelir.

Debonair ilk olarak Ekim 1963’te 10. Tüm Japonya Otomobil Fuarı’nda (daha sonra Tokyo Otomobil Fuarı olarak yeniden adlandırıldı) tanıtıldı. O dönemdeki görünümü “onurlu” olarak tanımlanıyordu. 2.0 litrelik altı silindirli bir motor kullanan, dış boyutları Japon hükümetinin “kompakt” araçlara yönelik boyut düzenlemelerinin hemen altında olan ve geniş bir iç mekan sunan ilk Japon yapımı lüks sedanlardan biriydi.

Galant’ın 1969’a kadar tanıtılmayacağı ve Mitsubishi’nin bugüne kadar ürettiği en büyük sedan olduğu için, piyasaya sürüldüğü sırada Colt 1000’in lüks bir versiyonu olarak kabul edildi. Japonya’da, 1969’da Galant’ın piyasaya sürülmesiyle başlayarak Galant Shop adı verilen özel bir perakende zincirinde satılmaya başlandı. Debonair’in piyasaya sürüldüğü dönemde Mitsubishi, küçük, ekonomik sedanlar üretme ve diğer üreticilerin daha büyük, daha pahalı sedanlar üretmesine izin verme konusunda pazarda bir üne sahipti. Debonair özel amaçlı bir araç olarak görülüyordu ve genel otomobil halkına pazarlanmıyordu. Üretim, Ekim 1964’te Tokyo’da düzenlenen 1964 Yaz Olimpiyatları zamanında başladı. Mitsubishi daha önce bu yaklaşımı, Model A adı verilen ilk araçla Mitsubishi’nin kıdemli üyelerine özel bir araç üretmek için kullanmıştı.

Üst düzey lüks bir sedan sunmaya devam etmek amacıyla 1999 yılında Proudia ile değiştirilene kadar 35 yıllık üretim süreci boyunca üç farklı nesil mevcuttu. Birinci ve ikinci nesil modeller, Mitsubishi Grubu ve bağlı şirketlerinin üst düzey yöneticileri tarafından kullanıldı.

Debonair’in birincil amacının “üst düzey yönetici aracı” olarak algılanmasının bir sonucu olarak, dış görünümünde düzenli iyileştirmeler yapılmazken, mekanik aksamlar yıllar geçtikçe en son gelişmelerle rutin olarak güncellendi. Yıllık yol vergisi faturasını en aza indirmek için motor hacmi 2,0 litre sınırında tutuldu ve arabanın iş amaçlı olduğu gerekçelendirilebilirse vergi yükümlülüğü daha da azaltıldı. Honda Legend’in 1986’da uluslararası tanıtımı, Debonair de dahil olmak üzere birçok geleneksel Japon lüks sedanını araçlarının görünümünü güncelleme konusunda etkiledi.

Japon spor arabaları sayfasına geçmek için TIKLAYINIZ