Japon Sokak Yarışı Tarihi Ve Kültürü

Japonya, orada bulunan araba türleri sayesinde sokak yarışlarını dünya çapında daha popüler hale getirdi. Japonya’da sokak yarışı 1980’lerde başladı ve 90’larda filmler, video oyunları ve anime aracılığıyla popülerlik kazanarak zirveye ulaştı.

Japonya’nın otomobil kültürü, otomobillerin tüm potansiyellerini ortaya çıkaracak şekilde yoğun şekilde modifiye edilmesiyle ünlüdür. Bu genellikle estetiklerini ve performanslarını artırmak anlamına gelir. Bu tür arabalara sahip olan sürücüler, gece geç saatlerde şehrin içindeki ve çevresindeki popüler otoparklarda buluşuyor ve gece boyunca yarışıyor. Japonya’nın en meşhur yarış takımlarından biri “Midnight Club” idi ve arabaları hâlâ Japonya’nın dört bir yanındaki yarış pistlerinde görülebilir. Bu sokak yarışçıları Tokyo ile Yokohama’yı birbirine bağlayan Shuto otoyolunda yarışmayı seviyor. C1 rotası, Shuto otoyoluna bağlanan, Tokyo şehrinin etrafını dolaşan bir otoyoldur. C1 döngüsü, üyelerinin tek şartı, üyelerinin tamamen özelleştirebilecekleri ve arabalarındaki hareketli trafikte yarışabilecekleri 1990 Honda Civic Hatchback ile yarışmak zorunda olan bir yarış takımı olan “No Good Racing” için ana sahadır. Artık dünyanın dört bir yanından klasik JDM’leri ve yeni spor arabaları otoyollarda dolaşırken veya neredeyse her gece gerçekleşen araba buluşmalarında takılırken buluyoruz. En popüler yerlerden biri Yokohama bölgesindeki Daikoku-futo otoparkıdır. Daikoku gündüzleri normal bir ticari otoparktır, ancak geceleri Japonya’nın en büyük otomobil buluşması olarak kabul edilen bu alanda her türden araba alanı doldurmaya başlar.

İkonik grup Midnight Club’a daha detaylı bir göz atalım.

“Midnight Club”, 1990’larda Japonya’nın önde gelen sokak yarışı kulübüydü ve Wangan otoyolunda arabalarını en yüksek hızlara çıkarmalarıyla tanınan kötü şöhretli sokak yarışçılarıyla doluydu. Üyeler isimsiz ve gizli kaldı; bireylerin isimlerini birbirleriyle paylaşmaları yasaklandı. Midnight Club çıkartmalarına sahip olan üye olmayanlar, arabalarının tahrip edildiğini veya yandığını bile görebilirdi.

Kulüp, 1987 ile 1999 yılları arasında Tokyo ile Yokohama arasındaki Wangan otoyolunda faaliyet gösterdi.

Midnight Club’ın yüksek giriş gereksinimleri vardı; bunlardan biri yarışçıların 250 km/saatin üzerinde hıza çıkabilen bir arabaya sahip olmalarıydı. Kulüpteki arabalar Lamborghini Countach, Ferrari Testarossa gibi egzotik otomobillerden ve Nissan 300ZX, GT-R, Toyota Supra ve Mazda RX-7 gibi çok sayıda JDM otomobilinden oluşuyordu. İlk yıl potansiyel aday olarak yeni üyeler alındı ​​ve potansiyel adayların yalnızca yüzde 10’u takıma katılabildi. Üyelerin kimliklerini açıklamaları yasaklandı ve yalnızca adları kullanıldı. Buluşacakları kulüp lideri tarafından gazete ilanlarındaki şifreli mesajlarla duyuruldu. Midnight Club’ın en ünlü üyesi Yoshida Special 930’du (Porsche 930). Sahibinin performansını artırmak için 2 milyon dolar (Rs 16,5 crore) harcadığı söyleniyor. Midnight Club, yerel Bōsōzoku bisikletçi grubuyla yapılan bir yarıştan sonra, iki Bōsōzoku bisikletçisinin, iki Midnight Club üyesi ve diğer sekiz sürücünün hastaneye kaldırıldığı Wangan hattında yarışırken acımasız bir kazada öldürülmesinin ardından dağıldı.

Sürücülerin güvenliğiyle ilgili endişeler ve bunun yüksek profilli bir vaka olması nedeniyle arabalar saklandı veya yok edildi ve kulüp 1999’da dağıtıldı. Midnight Club, yeni arabalardan ve tecrübeli sürücülerden oluşan bir filoyla 2020’de saklandığı yerden çıktı fakat önceki etkinliklerin aksine, Midnight Club sokak yarışına son verdi ve artık zamana karşı yarışlara ve yarış pistlerine bağlı kalıyor.

Sonuç olarak, Japonya’nın sokak yarışı kültürü hâlâ otoyollarda, dağlarda ve pistlerde gelişiyor. Pek çok yarışçı pistlere taşınmış olsa da Japonya’nın yollarında hâlâ yeni nesil sokak yarışçıları yarışıyor. Japonya’nın araçlarına egzoz, gövde kitleri, turboşarjlar vb. ekleme kültürü tüm dünyaya yayıldı ve etkisi Hindistan’da bile görülüyor. Bununla birlikte, JDM otomobil topluluğu çeşitli nedenlerden dolayı burada hala küçüktür; bunların başlıca nedeni ise yüksek ithalat vergileridir.

Japon sokak yarışı ve kişiselleştirme akımı sayfasına geçmek için TIKLAYINIZ